Dietetyk
inaczej specjalista od spraw żywienia, osoba wykształcona po studiach zazwyczaj inżynier pomagającą zmienić swoim klientom nawyki żywieniowe na lepsze. Można rozróżnić dietetyka pracującego stacjonarnie w dużym mieście takim jak Warszawa lub też specjalistę dietetyka online który oferuje swoje usługi zdalnie, mobil nie poprzez internet i swoją stronę internetową.Poniżej warto zacytować genezę dietetyka a Wikipedia mówi tak:
Dietetyk – (fr. diététique, łac. diaetetica, gr. d~aita):
Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się:
Do pełnego wykonywania zawodu uprawnia uzyskanie stopnia zawodowego licencjata uzyskane na wyższych uczelniach medycznych.
- badaniem produktów żywnościowych
- badaniem pochodzenia żywności
- oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- stosowaniem zasad racjonalnego odżywiania się
- planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności
- planowaniem żywienia dla osób zdrowych, w stanach chorobowych i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego np. ciąża
- planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku
- planowaniem jadłospisów - opracowywaniem diet żywieniowych
- opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych nadwagi, niedożywienia
- opracowywaniem procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych
- profilaktyką żywieniową chorób
- leczeniem żywieniowym chorób
- nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.
Edukacja:
Uczelnie medyczne:
- uczelnie wyższe - kierunek: dietetyka (możliwość uzyskania tytułów naukowych: licencjat, magister, doktor, profesor)
W toku studiów realizowane są m.in. takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka, kwalifikowana pierwsza pomoc, edukacja żywieniowa, technologia żywności, epidemiologia żywieniowa, immunologia, zdrowie publiczne, metodologia badań, żywienie kobiet ciężarnych i karmiących, dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych, zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach, przechowalnictwo żywności.
- kierunek: dietetyka
- kierunek: zdrowie publiczne specjalizacja: dietetyka
Rola dietetyka:
W Polsce zawód dietetyka jest wciąż mało popularny i mało rozpoznawalny. Z porad i usług dietetyków korzysta mało osób, co powoli zmienia się na korzyść wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia i wzrostem standardu życia Polaków.
- w Polsce:
W krajach Europy Zachodniej, Ameryki Północnej i Australii dietetycy stanowią ważny element ochrony zdrowia.
- na świecie:
Miejsca zatrudnienia dietetyków: Placówki medyczne:
Stowarzyszenia dietetyków:
- szpitale (układanie diet w zależności od chorób pacjentów, kontrola jakości żywności)
- przychodnie (porady żywieniowe dla osób chorych (pacjentów) - wymagane skierowanie od lekarza)
- prywatne gabinety (układanie diet niskoenergetycznych, wysokoenergetycznych ,wysokobiałkowych, niskotłuszczowych itd)
- sanatoria.
w Polsce:
Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
Polskie Towarzystwo Dietetyki
na świecie:
- The British Dietetic Association, nad którym patronat sprawuje Królowa Wielkiej Brytanii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz